
Възглавницата на султана
Необходими продукти за форма 26 см:
За сиропа:
- Захар – 500 гр.
- Вода – 600 мл.
За блата:
- Яйца – 4 бр.
- Захар – 120 гр.
- Брашно – 160 гр.
- Бакпулвер – 1 бр.
- Ванилия – 1 бр.
За крема:
- Заквасена сметана – 250 гр.
- Маскарпоне – 250 гр.
- Пудра захар – 150 гр.
- Орехи за поръсване
Начин на приготвяне:
- Първо приготвяме сиропа. Смесваме захарта и водата, поставяме на котлона,изчакваме да заври и варим 10 минути. След изтичане на времето, махаме от котлона и охлаждаме напълно. Сиропа може да се приготви от предишния ден.
- За блата разбиваме яйцата със захарта до гъста пухкава маса.
- Към яйцата при непрекъснато разбиване добавяме пресятото брашно смесено с бакпулвера и ванилията. Разбиваме до еднордна консистенция.
- Готовата смес изсипваме във застлана с хартия за печене 26 см. форма за торта, с падащ борд.
- Печем в предварително загрята фурна, на 180 градуса, за 25-30 минути. Готовноста пробваме с дървена клечка.
- Изпечения блат оставяме да изстине във формата.
- За крема разбиваме до пухкавост заквасената сметана с пудрата захар, след което добавяме маскарпонето и разбиваме до гладък крем.
- Изстиналият блат изваждаме от формата и разрязваме на 2 еднакви блата.
- В поднос /използвайте поднос с борд, защото десерта е много сочен и отделя сироп/, поставяме ринга на формата която използвахме за печене или регулиращ се ринг. Вътре поставяме долният блат, сиропираме с половината от студения сироп, изсипваме крема и го разпределяме равномерно.
- Вторият блат поставяме на дъска, нарязваме на равни триъгълници, след което ги сглабяме върху крема и сиропираме с останалия сироп. По желание може да оставите от крема и да украсите отгоре.

11. Прибираме сладкиша в хладилник за 12 часа.
12. Преди сервиране поръсваме със счукани орехи или други ядки.

Нека Ви е ДРЪНЧ!