Десерти

Възглавницата на султана

Антоанета Иванова

Необходими продукти за форма 26 см:

За сиропа:

  • Захар – 500 гр.
  • Вода – 600 мл.

За блата:

  • Яйца – 4 бр.
  • Захар – 120 гр.
  • Брашно – 160 гр.
  • Бакпулвер – 1 бр.
  • Ванилия – 1 бр.

За крема:

  • Заквасена сметана – 250 гр.
  • Маскарпоне – 250 гр.
  • Пудра захар – 150 гр.
  • Орехи за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Първо приготвяме сиропа. Смесваме захарта и водата, поставяме на котлона,изчакваме да заври и варим 10 минути. След изтичане на времето, махаме от котлона и охлаждаме напълно. Сиропа може да се приготви от предишния ден.
  2. За блата разбиваме яйцата със захарта до гъста пухкава маса.
  3. Към яйцата при непрекъснато разбиване добавяме пресятото брашно смесено с бакпулвера и ванилията. Разбиваме до еднордна консистенция.
  4. Готовата смес изсипваме във застлана с хартия за печене 26 см. форма за торта, с падащ борд.
  5. Печем в предварително загрята фурна, на 180 градуса, за 25-30 минути. Готовноста пробваме с дървена клечка.
  6. Изпечения блат оставяме да изстине във формата.
  7. За крема разбиваме до пухкавост заквасената сметана с пудрата захар, след което добавяме маскарпонето и разбиваме до гладък крем.
  8. Изстиналият блат изваждаме от формата и разрязваме на 2 еднакви блата.
  9. В поднос /използвайте поднос с борд, защото десерта е много сочен и отделя сироп/, поставяме ринга на формата която използвахме за печене или регулиращ се ринг. Вътре поставяме долният блат, сиропираме с половината от студения сироп, изсипваме крема и го разпределяме равномерно.
  10. Вторият блат поставяме на дъска, нарязваме на равни триъгълници, след което ги сглабяме върху крема и сиропираме с останалия сироп. По желание може да оставите от крема и да украсите отгоре.

11. Прибираме сладкиша в хладилник за 12 часа.

12. Преди сервиране поръсваме със счукани орехи или други ядки.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment