
Тиквички по гръцки
Необходими продукти за 2 порции:
- Тиквички – 2 бр.
- Бяло брашно – 100 гр.
- Царевично брашно – 100 гр.
- Сол
- Олио
- Майонезен чеснов сос – за сервиране
Начин на приготвяне:
- Измиваме добре тиквичките и с картофобелачка, или ренде мандолина нарязваме на тънки филийки по дължина. Режем до семето, т.е. само външната част на тиквичките. Сърцето на тиквичката запазваме за друго ястие.
- В купа слагаме 150 мл. студена вода, тиквичките и засипваме с лед. Оставяме за около 20-30 минути.
- В съд с капак поставяме двата вида брашно, сол на вкус и объркваме добре.
- В тиган сипваме по-голямо количество олио, което загряваме на висока температура.
- Приготвяме си втора купа със студена вода и лед.
- Изваждаме от купата с лед тиквичка, слагаме я в съда с брашно, овалваме много добре, след което потапяме във втората купа със студена вода и я пускаме във горещото олио. Повтаряме процедурата с още няколко тиквички да заредим тигана. Пържим до златисто. И така докато свършат тиквичките. Ако олиото намалее, долейте и изчакайте да загрее добре.
- Готовите тиквички вадим върху домакинска хартия.
- Сервираме с майонезен чеснов сос, дзадзики или чесново кисело мляко.

Нека Ви е ДРЪНЧ!