Топли предястия

Тиквички по гръцки

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 2 порции:

  • Тиквички – 2 бр.
  • Бяло брашно – 100 гр.
  • Царевично брашно – 100 гр.
  • Сол
  • Олио
  • Майонезен чеснов сос – за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Измиваме добре тиквичките и с картофобелачка, или ренде мандолина нарязваме на тънки филийки по дължина. Режем до семето, т.е. само външната част на тиквичките. Сърцето на тиквичката запазваме за друго ястие.
  2. В купа слагаме 150 мл. студена вода, тиквичките и засипваме с лед. Оставяме за около 20-30 минути.
  3. В съд с капак поставяме двата вида брашно, сол на вкус и объркваме добре.
  4. В тиган сипваме по-голямо количество олио, което загряваме на висока температура.
  5. Приготвяме си втора купа със студена вода и лед.
  6. Изваждаме от купата с лед тиквичка, слагаме я в съда с брашно, овалваме много добре, след което потапяме във втората купа със студена вода и я пускаме във горещото олио. Повтаряме процедурата с още няколко тиквички да заредим тигана. Пържим до златисто. И така докато свършат тиквичките. Ако олиото намалее, долейте и изчакайте да загрее добре.
  7. Готовите тиквички вадим върху домакинска хартия.
  8. Сервираме с майонезен чеснов сос, дзадзики или чесново кисело мляко.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment