Сарми от лапад
Необходими продукти за 40 сарми:
- Млади листа от лапад
- Ориз – 220 гр.
- Морков среден – 1 бр.
- Стар лук малка глава – 1/2 бр.
- Зелен лук – 1 връзка
- Чесън – 2 скилидки
- Доматен сок или настъргани домати – 200 мл.
- Копър – 1/2 връзка
- Магданоз – 1/2 връзка
- Сол
- Черен пипер
- Олио
- Зеленчуков бульон на кубче или течен – 660 мл.
Начин на приготвяне:
- В тенджера загряваме подсолена вода. Когато заври потапяме в нея измитите лападови листа и веднага ги изваждаме. Аз хващам няколко листа за дръжките, потапям във врящата вода и вадя. Лапада е много нежен, затова внимавайте с бланширането.
- В загрята мазнина запържваме ситно нарязания лук и настъргания морков.
- Добавяме чесъна, ориза, доматения сок и 150 мл. зеленчуков бульон. Овкусяваме със сол, черен пипер, ситно нарязан копър и магданоз. Когато течността заври, похлупваме с капак и изключваме котлона.
- Когато плънката си е поела течността, започваме свиването на сърмите. Вземаме едно листо лапад, слагаме в единият му край малко плънка, загъваме от двете страни по дължина и навиваме сармата.
- Приготвените сарми нареждаме в намазнена тава, поливаме с малко олио и заливаме с останалия зеленчуков бульон.
- Печем в предварително загрята фурна, на 200 градуса, за 20 минути.
- Количеството зеленчуков бульон зависи от ориза, който използвате. Винаги проверявайте какво съотношение ориз/вода е посочено на опаковката.
- Сервираме с чесново кисело мляко.
Нека Ви е ДРЪНЧ!