Ястия без месо

Сарми от лапад

Антоанета Иванова

Необходими продукти:

  • Млади листа от лапад
  • Ориз – 200 гр.
  • Морков среден – 1 бр.
  • Стар лук малка глава – 1/2 бр.
  • Зелен лук – 1 връзка
  • Чесън – 2 скилидки
  • Доматен сок или настъргани домати – 200 мл.
  • Копър – 1/2 връзка
  • Магданоз – 1/2 връзка
  • Сол
  • Черен пипер
  • Олио
  • Зеленчуков бульон – 600 мл.

Начин на приготвяне:

  1. В тенджера загряваме подсолена вода. Когато заври потапяме в нея измитите лападови листа и веднага ги изваждаме. Аз хващам няколко листа за дръжките, потапям във врящата вода и вадя. Лапада е много нежен, затова внимавайте с бланширането.
  2. В загрята мазнина запържваме ситно нарязания лук и настъргания морков.
  3. Добавяме чесъна, ориза, доматения сок и 150 мл. зеленчуков бульон. Овкусяваме със сол, черен пипер, ситно нарязан копър и магданоз. Когато течността заври, похлупваме с капак и изключваме котлона.
  4. Когато плънката си е поела течността, започваме свиването на сърмите. Вземаме едно листо лапад, слагаме в единият му край малко плънка, загъваме от двете страни по дължина и навиваме сармата.
  5. Приготвените сарми нареждаме в намазнена тава, поливаме с малко олио и заливаме с останалия зеленчуков бульон.
  6. Печем в предварително загрята фурна, на 200 градуса, за 30 минути.
  7. Количеството зеленчуков бульон зависи от ориза, който използвате. Винаги проверявайте какво съотношение ориз/вода е посочено на опаковката.
  8. Сервираме с чесново кисело мляко.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment