Основни

Ризото със сьомга

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 4 порции:

  • Рагу от сьомга – 2-3 бр.
  • Ориз “Арборио” или “Карнароли” – 250 гр.
  • Лук средна глава – 1 бр.
  • Чесън – 2 скилидки
  • Пармезан – 50 гр. или Кашакавал 100 гр.
  • Масло – 30 гр.
  • Зехтин
  • Бяло вино – 150 мл.
  • Вода – 1200 мл.
  • Копър
  • Сол
  • Черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Рагуто от сьомга заливаме със 1200 мл. студена вода и сваряваме, след което обезкостяваме рибата. Бульона запазваме за ризотото.
  2. Нарязваме на ситно лука и чесъна.
  3. В дълбок тиган загряваме зехтин на умерен огън и добавяме лука. Готвим до омекване.
  4. Слагаме чесъна и ориза и разбъркваме добре, да покрием всяко зрънце ориз с мазнина.
  5. Изсипваме бялото вино и разбъркваме. Оставяме алкохола да се изпари, като само разклащаме тигана. Когато оризът почти е усвоил бялото вино, овкусяваме със сол и добавяме 250 мл. от горещия бульон получен от варенето на рибата. Разбъркваме и оставяме оризът да абсорбира 1/2 от него. Процесът се повтаря още три пъти, като прибавяме по 250 мл. горещ бульон. Със втората порция горещ бульон добавяме и накъсаната сьомга.
  6. Изчакваме ориза да поеме 1/2 от последната порция добавен бульон и опитваме. Ако оризът не е “Ал денте” /т.е сварен до крехкост, но все още лепне по зъбите/, или вие го обичате изцяло сварен, продължаваме добавянето на малки порции горещ бульон и опитваме. Когато достигнем желаната крехкост на ориза, изключваме котлона добавяме черен пипер, копър, настъргания пармезан или кашкавал, маслото, разбъркваме и захлупваме с капак за около 10 минути.
  7. Сервираме ризотото топло.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment