ястия с месо

Станимашки сарми

Антоанета Иванова

Необходими продукти:

  • Кайма свинска безсолна – 1 кг.
  • Ориз – 200 гр.
  • Червен пипер – 1 ч.л. с връх
  • Черен пипер
  • Кимион – 1 ч.л.
  • Олио
  • Кисело зеле – 2 големи зелки

Начин на приготвяне:

  1. Към каймата добавяме ориза, подправките, олио и омесваме хубаво. Оставяме настрана.
  2. Докато каймата почива, отделяме листа от зелето и си нарязваме парченца за сармите. Парченцата трябва да са с такава големина, че завитата сарма да е около 4 см.
  3. Къдравата сърцевина на зелето нарязваме и поставяме на дъното на голям гювеч или тенджера, която можем да поставим във фурна. Отгоре започваме да редим сармите, които свиваме от листенце зеле и малко плънка.
  4. Завитите сарми поливаме с олио на вкус / киселото зеле носи мазнина/, покриваме с цели листа зеле, затискаме с чиния и заливаме с 250 мл. зелева чорба и 250 мл. вода.
  5. Похлупваме гювеча и го поставяме във предварително загрята фурна, на 140 градуса за около 3 часа.
  6. Сервираме сармите топли.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment