Станимашки сарми
Необходими продукти:
- Кайма свинска безсолна – 1 кг.
- Ориз – 200 гр.
- Червен пипер – 1 ч.л. с връх
- Черен пипер
- Кимион – 1 ч.л.
- Олио
- Кисело зеле – 2 големи зелки
Начин на приготвяне:
- Към каймата добавяме ориза, подправките, олио и омесваме хубаво. Оставяме настрана.
- Докато каймата почива, отделяме листа от зелето и си нарязваме парченца за сармите. Парченцата трябва да са с такава големина, че завитата сарма да е около 4 см.
- Къдравата сърцевина на зелето нарязваме и поставяме на дъното на голям гювеч или тенджера, която можем да поставим във фурна. Отгоре започваме да редим сармите, които свиваме от листенце зеле и малко плънка.
- Завитите сарми поливаме с олио на вкус / киселото зеле носи мазнина/, покриваме с цели листа зеле, затискаме с чиния и заливаме с 250 мл. зелева чорба и 250 мл. вода.
- Похлупваме гювеча и го поставяме във предварително загрята фурна, на 140 градуса за около 3 часа.
- Сервираме сармите топли.
Нека Ви е ДРЪНЧ!