Суфле от кашкавал
Необходими продукти:
- Кашкавал – 100 гр.
- Моцарела – 60 гр.
- Масло – 3 с.л.
- Брашно – 2 с.л.
- Прясно мляко – 1 ч.ч.
- Яйца – 3 бр.
- Белтъци – 2 бр.
- Сол
- Червен пипер
- Черен пипер
- Горичица – 1 ч.л.
Начин на приготвяне:
- Кашкавалът и моцарелата се настъргват на ситно ренде. Могат да се използват всякакви лесно топящи се сирена по Ваш вкус.
- Съдът, в който ще се пече суфлето трябва да е керамичен и по-висок. Могат да се използват и специалните купички за суфле и крем брюле, ако ще приготвяте суфлето в отделни порции. В случая е използван гювеч, поради липса на специален съд. Независимо от това какъв съд ще изберете, той трябва да се намазни с масло и да се остави на топло до фурната.
- Фурната се загрява на 230 градуса на горен и долен реотан.
- В тенджера се стопява маслото. След като маслото се стопи се добавят поетапно двете с.л. брашно, като през цялото време се бърка с тел, за да не се получат бучки.
- Към маслото и брашното (преди маслото да покафевенее) на малки порции се добавя предварително сгорещеното прясно мялко, като отново през цялото време се бърка с тел.
- След това тенджерата се сваля от огъня и се добавят трите жълтъка, като вече се бърка със силиконова шпатула. След като съставките се смесят добре се добавят настърганите сирена. Добавят се подправките, отново се разбърква и тенджерата се затваря.
- Към петте белтъка се добавя малко сол и се бият на сняг.
- Разбитите на сняг белтъци се добавят постепенно към другата смес, като внимателно се смесват със силиконовата шпатула (по метода “чрез сгъване”), за да запазите обема на суфлето.
- Сместа се изсипва в намазнения съд и се поставя в предварително загрятата фурна на 230 градуса. Пече се така 5 минути, след което фурната се намалява на 200 градуса и се пече още 15 минути.
10. Суфлето се сервира топло, тъй като когато изстине обемът му намалява. Идеята е отгоре да е хрупкаво, а отвътре меко.
Нека Ви е ДРЪНЧ!