Суфле от кашкавал
Ястия без месо

Суфле от кашкавал

Яна Стоянова

Необходими продукти:

  • Кашкавал – 100 гр.
  • Моцарела – 60 гр.
  • Масло – 3 с.л.
  • Брашно – 2 с.л.
  • Прясно мляко – 1 ч.ч.
  • Яйца – 3 бр.
  • Белтъци – 2 бр.
  • Сол
  • Червен пипер
  • Черен пипер
  • Горичица – 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

  1. Кашкавалът и моцарелата се настъргват на ситно ренде. Могат да се използват всякакви лесно топящи се сирена по Ваш вкус.
  2. Съдът, в който ще се пече суфлето трябва да е керамичен и по-висок. Могат да се използват и специалните купички за суфле и крем брюле, ако ще приготвяте суфлето в отделни порции. В случая е използван гювеч, поради липса на специален съд. Независимо от това какъв съд ще изберете, той трябва да се намазни с масло и да се остави на топло до фурната.
  3. Фурната се загрява на 230 градуса на горен и долен реотан.
  4. В тенджера се стопява маслото. След като маслото се стопи се добавят поетапно двете с.л. брашно, като през цялото време се бърка с тел, за да не се получат бучки.
  5. Към маслото и брашното (преди маслото да покафевенее) на малки порции се добавя предварително сгорещеното прясно мялко, като отново през цялото време се бърка с тел.
  6. След това тенджерата се сваля от огъня и се добавят трите жълтъка, като вече се бърка със силиконова шпатула. След като съставките се смесят добре се добавят настърганите сирена. Добавят се подправките, отново се разбърква и тенджерата се затваря.
  7. Към петте белтъка се добавя малко сол и се бият на сняг.
  8. Разбитите на сняг белтъци се добавят постепенно към другата смес, като внимателно се смесват със силиконовата шпатула (по метода “чрез сгъване”), за да запазите обема на суфлето.
  9. Сместа се изсипва в намазнения съд и се поставя в предварително загрятата фурна на 230 градуса. Пече се така 5 минути, след което фурната се намалява на 200 градуса и се пече още 15 минути.

10. Суфлето се сервира топло, тъй като когато изстине обемът му намалява. Идеята е отгоре да е хрупкаво, а отвътре меко.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment