Салата Ропотамо
Основни

Салата Ропотамо

Яна Стоянова

Необходими продукти:

  • Риба (може да използвате различни видове, каквито Вашия рибар е хванал) – за една херметическа тенджера
  • Сварен боб – 1200 гр.
  • Кисели краставички – 3 буркана
  • Оцет 200 гр.
  • Олио – 400 мл
  • Лютеница или доматено пюре – 1 бурканче
  • Черен пипер
  • Сол
  • Дафинов лист

Начин на приготвяне:

  1. Рибата се изчиства от люспи, вътрешности, глави, перки и опашки и се нарязва на 4-5 сантиметрови парчета. Изчистената риба се осолява на вкус и се слага в херметическа тенджера. Ако тенджерата е без скара, отдолу се нареждат капачки от буркани, за да не загори рибата.

2. Върху рибата се слагат оцета, олиото, лютеницата, черния пипер и дафиновия лист. Всичко се разбърква леко.

3. Рибата се вари. Когато тенджерата започне съвсем елко да пуска пара, котлонът се намалява на ниска степен и се оставя да се вари за час и 15 минути. След това тенджерата се отстранява от котлона и се оставя да престои поне 4-5 часа, а най-добре 12 часа.

4. Подготвят се боба, който трябва да се свари и киселите краставички, които се нарязват на шайби.

5. В буркани се подреждат на слоеве риба, краставички и боб. Отгоре се заливат с доматения сос от тенджерта.

6. Бурканите се старилизират за 30 минути.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment