Сладка баница с ориз
Необходими продукти:
- Фини кори за баница – 1 пакет
- Ориз – 100 гр.
- Сирене – 300 гр.
- Масло – 125 гр.
- Захар
За сиропа:
- Захар – 1ч.ч
- Прясно мляко – 1 ч.ч.
- Вода – 1/2 ч.ч.
- Ванилия – 2 бр.
Начин на приготвяне:
- Сваряваме ориза във вода до полуготовност, като за мляко с ориз. Измиваме го и отцеждаме.
- Приготвяме плънката като смесваме натрошеното сирене с ориза.
- Вземаме една кора намазваме с разтопено масло, поставяме отгоре втора кора, плънка, поръсваме с малко захар, навиваме и поставяме в намазнена тава. Повтаряме действието до изчерпване на корите и плънката.
- Намазваме баницата отгоре с останалото масло и печем в предварително загрята фурна, на 160 градуса, на горен и долен реотан за 45 минути.
- Готовата баница оставяме да изстине.
- Приготвяме сиропа като смесваме продуктите за него /без ванилията/ и варим 10 минути, след завиране. Накрая добавяме ванилията.
- Напълно изстиналата баница заливаме със горещ сироп и оставяме на хладно за една нощ.
- Сервирането е по избор, може с натрошени ядки, с настърган шоколад, разбита сметана или каквото ви харесва.
Нека Ви е ДРЪНЧ!