Десерти

Сладка баница с ориз

Антоанета Иванова

Необходими продукти:

  • Фини кори за баница – 1 пакет
  • Ориз – 100 гр.
  • Сирене – 300 гр.
  • Масло – 125 гр.
  • Захар

За сиропа:

  • Захар – 1ч.ч
  • Прясно мляко – 1 ч.ч.
  • Вода – 1/2 ч.ч.
  • Ванилия – 2 бр.

Начин на приготвяне:

  1. Сваряваме ориза във вода до полуготовност, като за мляко с ориз. Измиваме го и отцеждаме.
  2. Приготвяме плънката като смесваме натрошеното сирене с ориза.
  3. Вземаме една кора намазваме с разтопено масло, поставяме отгоре втора кора, плънка, поръсваме с малко захар, навиваме и поставяме в намазнена тава. Повтаряме действието до изчерпване на корите и плънката.
  4. Намазваме баницата отгоре с останалото масло и печем в предварително загрята фурна, на 160 градуса, на горен и долен реотан за 45 минути.
  5. Готовата баница оставяме да изстине.
  6. Приготвяме сиропа като смесваме продуктите за него /без ванилията/ и варим 10 минути, след завиране. Накрая добавяме ванилията.
  7. Напълно изстиналата баница заливаме със горещ сироп и оставяме на хладно за една нощ.
  8. Сервирането е по избор, може с натрошени ядки, с настърган шоколад, разбита сметана или каквото ви харесва.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment