Гъбена чорба
Необходими продукти за 4 порции:
- Сушена манатарка – 50 гр.
- Печурка – 500 гр.
- Лук малка глава – 1 бр.
- Чесън – 2 скилидки
- Готварска сметана или кисело мляко – 200 гр.
- Масло – 50 гр.
- Сол
- Черен пипер
- Мащерка
Начин на приготвяне:
- Накисваме манатарките с 1 ч.ч (250 мл.) гореща вода
2. Лука нарязваме на ситно, измитите печурки и изцедените манатарки на по едро, а чесъна пресоваме.
3. В загрятото масло поставяме лука, печурките и мащерката и пържим до омекване на печурките. Добавяме чесъна, манатарките, прецедената вода в която са киснали и доливаме 800 мл вода.
4. Овкусяваме със сол и черен пипер и варим около 35-40 минути или до готовност на гъбите.
5. Преди да изключим котлона, прибавяме готварската сметана, изчакваме да заври и махаме от огъня. Ако използвате кисело мляко темперирайте го с горещата чорба и тогава го добавете към супата, като не варите повече.
Нека Ви е ДРЪНЧ!