Ястия без месо

“Арабска” попара

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 6 порции:

  • Арабски хляб – 6 бр.
  • Нахут сварен – 400 гр.

За соса:

  • Картофи – 500 гр.
  • Вода – 700 мл.
  • Олио – 500 мл.
  • Яйца L размер – 2 бр.
  • Чесън – 4 скилидки
  • Сол
  • Лимонов сок
  • Черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Първо приготвяме соса. Обелваме картофите, нарязваме ги на ситно и ги поставяме във водата да се варят. Сварените картофи заедно с водата оставяме да изстинат.
  2. През това време от олиото и яйцата приготвяме майонеза. Може да използвате купена майонеза 500 гр.
  3. Изстиналите картофи, заедно с водата пасираме с пасатор. Добавяме майонезата и разбъркваме добре. Овкусяваме със сол, черен пипер, лимонов сок и пресования чесън. Получения сос, трябва леко да киселее.
  4. Започваме реденето на попарата. На дъното на дълбока тавичка накъсваме на едро 2 арабски хляба. Отгоре посипваме 1/3 от нахута и заливаме с 1/3 от соса.
  5. Продължаваме с арабски хляб, нахут и сос. Последния ред е арабски хляб, нахут и останалия сос.

6. Покриваме съда и прибираме в хладилник за една нощ.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment