
“Арабска” попара
Необходими продукти за 6 порции:
- Арабски хляб – 6 бр.
- Нахут сварен – 400 гр.
За соса:
- Картофи – 500 гр.
- Вода – 700 мл.
- Олио – 500 мл.
- Яйца L размер – 2 бр.
- Чесън – 4 скилидки
- Сол
- Лимонов сок
- Черен пипер
Начин на приготвяне:
- Първо приготвяме соса. Обелваме картофите, нарязваме ги на ситно и ги поставяме във водата да се варят. Сварените картофи заедно с водата оставяме да изстинат.
- През това време от олиото и яйцата приготвяме майонеза. Може да използвате купена майонеза 500 гр.
- Изстиналите картофи, заедно с водата пасираме с пасатор. Добавяме майонезата и разбъркваме добре. Овкусяваме със сол, черен пипер, лимонов сок и пресования чесън. Получения сос, трябва леко да киселее.
- Започваме реденето на попарата. На дъното на дълбока тавичка накъсваме на едро 2 арабски хляба. Отгоре посипваме 1/3 от нахута и заливаме с 1/3 от соса.
- Продължаваме с арабски хляб, нахут и сос. Последния ред е арабски хляб, нахут и останалия сос.
6. Покриваме съда и прибираме в хладилник за една нощ.

Нека Ви е ДРЪНЧ!