Тестени

Тиквеник

Антоанета Иванова

Необходими продукти:

  • Тиква – около 1 кг.
  • Кори – 1 пакет
  • Захар – 250 гр.
  • Олио – 100 мл.
  • Масло – 100 гр.
  • Орехи – 200 гр.
  • Канела – 2 с.л.

Начин на приготвяне:

  1. Почистваме тиквата и я настъргваме. В чаша отделяме 2 с.л. от захарта и я разтваряме с 4 с.л. вода.
  2. В дълбок тиган загряваме олиото и поставяме настърганата тиква и останалата захар. Обработваме топлинно и разбъркаваме докато се изпари отделилата се от тиквата вода. Когато това стане, изключваме котлона и добавяме накълцаните орехи и канелата. Разбъркваме добре.

3. Разтапяме маслото и започваме сглабянето на тиквеника. Вземаме една кора, мажем с масло, поставяме отгоре друга кора и разпределяме част от плънката. Завиваме на руло корите и поставяме в намазнена тава. Повтаряме действието до изчерпване на корите и плънката. Може да завием корите в кръгла тава, като вита баница.

4. Намазваме тиквеника отгоре с останалото масло и печем в предварително загрята фурна, на 180 градуса, без вентилатор, за 35-40 минути.

5. Изпечения тиквеник изваждаме от фурната и със супена лъжица поливаме отгоре разтвора от захар и вода. Завиваме тавата с кърпа и оставяме да почива.

6. Сервираме поръсен с пудра захар.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment