Ястия без месо

Славянски гювеч

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 6 порции:

  • Ориз – 200 гр.
  • Тиквички средни – 2 бр.
  • Картофи средни – 2 бр.
  • Моркови средни – 2 бр.
  • Чушки – 4 бр.
  • Лук голяма глава – 1 бр.
  • Чесън – 3 скилидки
  • Доматен сок – 250 мл.
  • Зеленчуков бульон – 600 мл.
  • Олио
  • Сол
  • Черен пипер
  • Копър
  • Магданоз

Начин на приготвяне:

  1. Ситно нарязаният лук задушаваме в мазнина. Когато лука омекне добавяме ориза и обработваме до прозрачност. Прибавяме пресования чесън, заливаме с доматения сок и изчакваме оризът да го поеме.
  2. Другите зеленчуци нарязваме на едро и поставяме в дълбока тавичка. Добавяме към тях ориза, овкусяваме със сол и черен пипер, и заливаме със зеленчуковия бульон.

3. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса без вентилатор, около 30-40 минутим или докато оризът поеме 2/3 от течноста.

4. Изключваме фурната, прибавяме ситно нарязаните копър и магданоз и оставяме ястието на топло в затворената фурна, докато си поеме цялата течност.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment