Славянски гювеч
Необходими продукти за 6 порции:
- Ориз – 200 гр.
- Тиквички средни – 2 бр.
- Картофи средни – 2 бр.
- Моркови средни – 2 бр.
- Чушки – 4 бр.
- Лук голяма глава – 1 бр.
- Чесън – 3 скилидки
- Доматен сок – 250 мл.
- Зеленчуков бульон – 600 мл.
- Олио
- Сол
- Черен пипер
- Копър
- Магданоз
Начин на приготвяне:
- Ситно нарязаният лук задушаваме в мазнина. Когато лука омекне добавяме ориза и обработваме до прозрачност. Прибавяме пресования чесън, заливаме с доматения сок и изчакваме оризът да го поеме.
- Другите зеленчуци нарязваме на едро и поставяме в дълбока тавичка. Добавяме към тях ориза, овкусяваме със сол и черен пипер, и заливаме със зеленчуковия бульон.
3. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса без вентилатор, около 30-40 минутим или докато оризът поеме 2/3 от течноста.
4. Изключваме фурната, прибавяме ситно нарязаните копър и магданоз и оставяме ястието на топло в затворената фурна, докато си поеме цялата течност.
Нека Ви е ДРЪНЧ!