Ястия без месо

Лазаня без кори

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 4 порции:

  • Патладжани големи – 2 бр.
  • Спанак замразен – 400 гр. или пресен – 300 гр.
  • Заквасена сметана – 200 гр. Може да се замени с рикота.
  • Домати средни – 2 бр.
  • Моцарела – 200 гр.
  • Пармезан или кашкавал – 50 гр.
  • Доматено пюре – 6 с.л.
  • Чесън – 2 скилидки
  • Зехтин
  • Сол
  • Черен пипер
  • Риган
  • Босилек

Начин на приготвяне:

  1. Обелваме и нарязваме патладжана на дълго. Намазняваме тава подреждаме един ред патладжани, посоляваме, поръсваме с риган, босилек и зехтин. Отгоре редим втори ред патладжани и повтаряме поръсването с подправки и зехтин.

2. Печем в предварително загрята фурна, на 240 градуса с вентилатор до готовност.

3. Ако използваме замразен спанак, изцеждаме добре водата, ако работим със пресен, нарязваме на много ситно. Смесваме спанака със заквасената сметана, добавяме пресования чесън, сол, черен пипер, риган, босилек и объркваме добре.

4. Когато патладжаните се изпекат, започваме да редим ястието. В намаслена тавичка поставяме патладжани, отгоре половината от спаначената плънка, домати на шайби, моцарела и 3 с.л. доматено пюре.

5. Отгоре пак ред патладжани, плънка, домати на шайби, моцарела и завършваме с ред патладжани. Намазваме с останалите 3 с.л. доматено пюре и поръсваме със зехтин, и настъргания пармезан или кашкавал.

6. Печем в предварително загрята фурна, на горен и долен реотан, на 200 градуса за 30 минути.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment