Крем супа от тиква и червена леща
Необходими продукти за 4 порции:
- Тиква почистена – 500 гр.
- Червена леща – 100 гр.
- Лук малка глава – 1 бр.
- Морков среден – 1 бр.
- Чесън – 2 скилидки
- Зеленчуков бульон – 750 мл.
- Олио
- Масло
- Сол
- Черен пипер
- Мащерка
- Салвия по желание
За застройката:
- Яйце – 1 бр
- Заквасена сметана – 200 гр.
- Киселина – 1 ч.л.
Начин на приготвяне:
- Продуктите почистваме и нарязваме на едри форми.
2. Поставяме всички продукти в тенджера, добавяме олио, сол, мащерка, салвия, заливаме със зеленчуковия бульон и ако е необходимо добавяме вода / продуктите трябва да са покрити/.
3. Поставяме на котлона и варим около 30 – 35 минути след завиране.
4. Пасираме горещата супа, добавяме малко кубче масло, черен пипер и правим студена застройка, като заменяме киселото мляко със заквасена сметана.
Ако супата е много гъста след пасиране, добаваме малко вода и връщаме на котлона да заври, преди да застроим. Ако е рядка преди застройката я доваряваме на котлона.
5. Сервираме със запечени на тиган тиквени семки и крутони.
Нека Ви е ДРЪНЧ!