Лаврак в “Балък тиган”
Необходими продукти за 2 порции:
- Лаврак 400 гр. – 2 бр.
- Див лук – 10 стръка или зелен лук – 2 стръка
- Сол
- Черен пипер
- Лимонов сок
- Олио
- Царевично брашно
Начин на приготвяне:
- Почистения лаврак без глава, отваряме като пеперуда и махаме гръбначната кост. Поръсваме със сол, черен пипер, лимонов сок и ситно нарязания лук.
2. Затваряме рибата и натриваме от двете страни със сол и царевично брашно.
3. В по-малката част на балък тигана / това е двоен тиган, използва се много в Турция/, загряваме много малко олио. Поставяме рибата както е затворена и похлупваме с по-голямата част на тигана.
4. Печем на умерен огън, докато долната част стане златиста. Обръщаме тигана както е затворен и печем и другата страна до готовност. Термичната обработката на ястията в този тип тиган е между печене и пържене, ще получим хрупкава и сочна риба.
Нека Ви е ДРЪНЧ!