Тънкости

Тесто за пица

Антоанета Иванова

Необходими продукти:

  • Брашно тип “00” или тип “450” – 500 гр.
  • Хладка вода – 250 мл.
  • Зехтин – 2 с.л.
  • Мая суха – 1 пакетче или жива 1/2 кубче
  • Захар – 1 с.л.
  • Сол – 1 ч.л.

От тези продукти се получава тесто за две пици с диаметър 30 см.

Начин на приготвяне:

  1. В купичка слагаме маята и захарта, и ги заливаме с хладката вода. Разбъркваме добре и оставяме маята да се активира.
  2.  В купа смесваме брашното със солта. Правим кладенче в което изсипваме активираната мая и зехтина.
  3. Разбъркваме докато течността поеме брашното. Вадим тестото на набрашнен плот и измесваме докато стане гладко и еластично. Трябва тестото да е меко и да не лепи по ръцете и плота.
  4. Поставяме тестото в намазнен голям плик и прибираме в хладилника да втасва. Колкото повече стои в хладилника, толкова по еластично става. Моите наблюдения са, че на третия ден е най-добро.
  5. От тестото можем да приготвяме освен пици и прекрасни пърленки.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment