Тесто за пица
Необходими продукти:
- Брашно тип “00” или тип “450” – 500 гр.
- Хладка вода – 250 мл.
- Зехтин – 2 с.л.
- Мая суха – 1 пакетче или жива 1/2 кубче
- Захар – 1 с.л.
- Сол – 1 ч.л.
От тези продукти се получава тесто за две пици с диаметър 30 см.
Начин на приготвяне:
- В купичка слагаме маята и захарта, и ги заливаме с хладката вода. Разбъркваме добре и оставяме маята да се активира.
- В купа смесваме брашното със солта. Правим кладенче в което изсипваме активираната мая и зехтина.
- Разбъркваме докато течността поеме брашното. Вадим тестото на набрашнен плот и измесваме докато стане гладко и еластично. Трябва тестото да е меко и да не лепи по ръцете и плота.
- Поставяме тестото в намазнен голям плик и прибираме в хладилника да втасва. Колкото повече стои в хладилника, толкова по еластично става. Моите наблюдения са, че на третия ден е най-добро.
- От тестото можем да приготвяме освен пици и прекрасни пърленки.
Нека Ви е ДРЪНЧ!