Чомлек
Необходими продукти за 4 порции:
Зеленчуците са по избор. Аз в случая оползотворих каквото имах налично. Съжалявам само, че нямах гъби.
- Джолан обезкостен /свински или телешки/ – 800 гр.
- Картофи големи – 2 бр.
- Моркови големи – 3 бр.
- Пащърнак едър – 2 бр.
- Тиквичка средна – 2 бр.
- Зеленчуков бульон – 150 мл.
- Олио – 5 с.л.
За маринатата:
- Червено вино – 150 мл.
- Лук голяма глава – 1 бр.
- Чесън – 4 скилидки
- Сол
- Червен пипер – 1 ч.л.
- Дафинов лист – 2 бр.
- Черен пипер
- Мащерка
- Чубрица
Начин на приготвяне:
- В чопър или блендер поставяме продуктите за маринатата, 2 с.л. олио и блендираме.
2. В подходящ плитък съд слагаме джолана и заливаме с маринатата. Покриваме съда и в хладилника най-добре за една нощ.
3. Почистваме и нарязваме зеленчуците на едри форми.
4. Джолана изваждаме от маринатата и го запечатваме в останалото олио, което е предварително загрято. Когато запечатаме джолана от двете страни, го прехвърляме в съда за печене, нареждаме около него зеленчуците, подправяме с малко сол и заливаме с маринатата и зеленчуковия бульон.
Може да печете ястието в гювеч, но може и като мен в долната част от електрическа тенджера.
5. Похлупваме съда за печене, ако използвате електрическа тенджера завийте плътно с алуминиево фолио. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 1 час, след което намаляваме температурата на 150 градуса и печем още 3 часа. След изтичане на времето отхлупваме ястието и го запичаме.
Нека Ви е ДРЪНЧ!