ястия с месо

Чомлек

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 4 порции:

Зеленчуците са по избор. Аз в случая оползотворих каквото имах налично. Съжалявам само, че нямах гъби.

  • Джолан обезкостен /свински или телешки/ – 800 гр.
  • Картофи големи – 2 бр.
  • Моркови големи – 3 бр.
  • Пащърнак едър – 2 бр.
  • Тиквичка средна – 2 бр.
  • Зеленчуков бульон – 150 мл.
  • Олио – 5 с.л.

За маринатата:

  • Червено вино – 150 мл.
  • Лук голяма глава – 1 бр.
  • Чесън – 4 скилидки
  • Сол
  • Червен пипер – 1 ч.л.
  • Дафинов лист – 2 бр.
  • Черен пипер
  • Мащерка
  • Чубрица

Начин на приготвяне:

  1. В чопър или блендер поставяме продуктите за маринатата, 2 с.л. олио и блендираме.

2. В подходящ плитък съд слагаме джолана и заливаме с маринатата. Покриваме съда и в хладилника най-добре за една нощ.

3. Почистваме и нарязваме зеленчуците на едри форми.

4. Джолана изваждаме от маринатата и го запечатваме в останалото олио, което е предварително загрято. Когато запечатаме джолана от двете страни, го прехвърляме в съда за печене, нареждаме около него зеленчуците, подправяме с малко сол и заливаме с маринатата и зеленчуковия бульон.

Може да печете ястието в гювеч, но може и като мен в долната част от електрическа тенджера.

5. Похлупваме съда за печене, ако използвате електрическа тенджера завийте плътно с алуминиево фолио. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 1 час, след което намаляваме температурата на 150 градуса и печем още 3 часа. След изтичане на времето отхлупваме ястието и го запичаме.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment