Тънкости

Домашна паста

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 2 порции:

  • Яйце L размер – 1 бр.
  • Семола / грис от твърда пшеница/ – 90 гр. или Бяло брашно – 100 гр.
  • Сол – 1 щипка

Получава се около 160 гр. паста

Начин на приготвяне:

  1. Поставяме продуктите в купа или на плота и измесваме тесто, което завиваме във фолио. Оставяме да почине за 30 минути.

2. Вземаме тестото и го изтъняваме с точилка, за да може да влезе в машинката за паста.

Ако нямате машинка за паста трябва да го разточите с точилката до много тънък лист.

3. Започваме разточването с машинката за паста, като първите два пъти прекарваме тестото на степен “0”. Всеки следващ път увеличаваме степента с 1. Ако тестото стане много дълго, срежете го на две. Аз обикновено приключвам точенето на степен “6”. Докато разточваме посипваме от време на време със семола или брашно.

4. От така получените ленти, можем да нарежем кори за лазаня, всякакви форми / талятели, спагети, лингуини, папардели и т.н./, можем да приготвим равиоли и тортелини.

5. Поръсваме нарязаната паста със семола и оставяме върху кърпа да се поизсуши. В случая, аз сложих приставката за талятели и нарязах пастата.

ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ ПРЕВАРИТЕ ПАСТАТА! Прясната паста се поставя във вряща вода и е готова след 2-3 минути.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment