
Френска лучена супа
Ще намерите много рецепти на тази тема, но повечето са с брашно. Предлагам Ви рецепта за копринена супа без брашно.
Необходими продукти за 4 порции:
- Лук – 1300 гр.
- Масло – 80 гр.
- Светъл говежди бульон или Зеленчуков бульон – 1500 мл
- Бяло вино – 250 мл.
- Захар – 1/2 ч.л.
- Сол
- Бял или Черен пипер
- Дафинов лист – 2 бр.
- Мащерка – 3-4 клончета
- Магданоз – 5-6 стръка с дръжките
- Филии от франзела или багета – 4 бр.
- Чесън – 2 скилидки
- Сирене “Грюер” или друго твърдо сирене – 120 гр.
- Коняк или друг ароматен алкохол – 2 с.л.
Начин на приготвяне:
- Почистваме и нарязваме лука на тънки полумесеци.

2. В тенджера загряваме 60 гр. от маслото с няколко капки олио.
3. Поставяме лука, объркваме добре, похлупваме с капак и задушаваме на умерен огън 15 минути, като от време на време разбъркваме. Лукът не трябва да загаря, затова ако трябва намалете котлона.
4. След изтичане на времето, добавяме захарта, сол, пипер, разбъркваме, похлупваме и продължаваме задушаването още 30 минути, отново на по слаб огън. Не забравяме да разбъркваме периодично.
5. През това време си приготвяме букетът “Гарни” от дафиновия лист, магданоза и мащерката. Може да вържете билките във вид на букет с готварски конец или като мен да използвате стерилна марля. Поставяме в марлята избраните подправки и връзваме вързопче.
6. След изтичане на 30-те минути /лукът трябва да е добил цвят на орех/, усилваме котлона и сипваме бялото вино. Изчакваме да се изпари, поставяме вързопчето с билки в тенджерата и заливаме с бульона.

7. Похлупваме с капака до завиране, след което махаме капака и варим на тих огън още около 30 минути.
8. Изключваме котлона, махаме вързопчето като го изцеждаме, подправяме със сол ако е необходимо и добавяме останалите 20 грама масло и ароматния алкохол. Разбъркваме и похлупваме супата.
9. Преди сервиране препичаме 4-те филии хляб / аз използвах филии от хляба без месене / и докато са топли, ги натриваме с разполовените скилидки чесън.
10. В керамични купички сипваме супа, отгоре поставяме по една от препечените филии, поръсваме с настърганото твърдо сирене и поставяме във фурната на горен реотан да се запече.
Нека Ви е ДРЪНЧ!