Десерти

Чийзкейк с бял шоколад

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 12 парчета:

  • Бисквити – 300 гр.
  • Масло – 150 гр.
  • Маскарпоне – 500 гр.
  • Заквасена сметана – 250 гр.
  • Бял шоколад – 300 гр.
  • Пудра захар – 150 гр.
  • Боровинки – 250 гр. за мармалада
  • Ванилия – 1 бр.

Начин на приготвяне:

  1. Първо приготвяме мармалада от боровинки. Отделяме няколко боровинки за украса, а другите пасираме със 100 гр. пудра захар. Прехвърляме в касерола и на котлона. Варим до гъстота на мармалад след което оставяме да изстине. Ако не ви се занимава ползвайте готово сладко, но имайте предвид, че в него захарта е двойно повече.
  2. Натрошаваме бисквитите в блендер, чопър или кой както иска. Трябва да се получат много ситни трохи.

3. Разтапяме маслото, добаваме го към натрошените бисквити и объркваме добре.

4. На дъното на форма за торта 26 см., поставяме хартия за печене и изсипваме сместа от бисквити и масло. Притискайки разпределяме равномерно сместа, като в крайщата оставяме малко по висок борд.

5. Прибираме формата в хладилник.

6. В купа слагаме маскарпонето, заквасената сметана, останалата пудра захар, ванилията и разбиваме с миксер.

7. Нарязваме с нож белият шоколад и го поставяме в метална купа с обло дъно.

8. На водна баня разтапаме шоколада.

9. Добавяме разтопения шоколад към сместа с маскарпоне и разбиваме за кратко до получаване на гладък крем.

10. Изваждаме формата за торта от хладилника, разпределяме половината от крема върху бисквитената основа и заглаждаме. Отгоре разпределяме мармалада от боровинки / може да си оставите малко за украса/ и завършваме с останалия крем. Внимавайте, крема стяга бързо, заради изстиването на шоколада. Заглаждаме добре повърхността, покриваме със стреч фолио и в хладилника, поне за 12 часа.

11. Готовия чийзкейк изваждаме от формата и украсяваме преди сервиране.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment