Чийзкейк с бял шоколад
Необходими продукти за 12 парчета:
- Бисквити – 300 гр.
- Масло – 150 гр.
- Маскарпоне – 500 гр.
- Заквасена сметана – 250 гр.
- Бял шоколад – 300 гр.
- Пудра захар – 150 гр.
- Боровинки – 250 гр. за сладкото
- Ванилия – 1 бр.
Начин на приготвяне:
- Първо приготвяме сладкото от боровинки. Отделяме няколко боровинки за украса, а другите пасираме със 100 гр. пудра захар. Прехвърляме в касерола и на котлона. Варим до гъстота на сладко, след което оставяме да изстине. Ако не ви се занимава ползвайте готово сладко, но имайте предвид, че в него захарта е двойно повече.
- Натрошаваме бисквитите в блендер, чопър или кой както иска. Трябва да се получат много ситни трохи.
3. Разтапяме маслото, добаваме го към натрошените бисквити и объркваме добре.
4. На дъното на форма за торта 26 см., поставяме хартия за печене и изсипваме сместа от бисквити и масло. Притискайки разпределяме равномерно сместа, като в крайщата оставяме малко по висок борд.
5. Прибираме формата в хладилник.
6. В купа слагаме маскарпонето, заквасената сметана, останалата пудра захар, ванилията и разбиваме с миксер.
7. Нарязваме с нож белият шоколад и го поставяме в метална купа с обло дъно.
8. На водна баня разтапаме шоколада.
9. Добавяме разтопения шоколад към сместа с маскарпоне и разбиваме за кратко до получаване на гладък крем.
10. Изваждаме формата за торта от хладилника, разпределяме половината от крема върху бисквитената основа и заглаждаме. Отгоре разпределяме мармалада от боровинки / може да си оставите малко за украса/ и завършваме с останалия крем. Внимавайте, крема стяга бързо, заради изстиването на шоколада. Заглаждаме добре повърхността, покриваме със стреч фолио и в хладилника, поне за 12 часа.
11. Готовия чийзкейк изваждаме от формата и украсяваме преди сервиране.
Нека Ви е ДРЪНЧ!