Ризото със сушени манатарки
Необходими продукти за 4 порции:
- Ориз “Арборио” или “Карнароли” – 250 гр.
- Сушени манатарки – 15 гр.
- Лук средна глава – 1 бр.
- Чесън – 2 скилидки
- Пармезан – 50 гр. или Кашакавал 100 гр.
- Масло – 30 гр.
- Зехтин
- Бяло вино – 150 мл.
- Гореща вода – 1200 мл.
- Сол
- Черен пипер
Начин на приготвяне:
За Ризото се използват определени видове ориз. Това са “Арборио” и “Карнароли”. Те имат високо съдържание на нишесте, което отделят по време на топлинната обработка и това придава кремообразност на ястието. Оризът от тези сортове не се мие преди обработка.
Разбъркването на ризотото трябва да е само при прибавянето на течност и преди следващата порция течност. През другото време просто разклащаме тигана. Ако го бъркаме често, оризът много бързо ще отдели нишестето си.
- Накисваме сушените манатарки с 250 мл. гореща вода.
- Нарязваме на ситно лука и чесъна.
- В дълбок тиган загряваме зехтин на умерен огън и добавяме лука. Готвим до омекване.
- Слагаме чесъна и ориза и разбъркваме добре, да покрием всяко зрънце ориз с мазнина.
- Изсипваме бялото вино и разбъркваме. Оставяме алкохола да се изпари, като само разклащаме тигана. Когато оризът почти е усвоил бялото вино, овкусяваме със сол и добавяме прецедената вода в която са киснали манатарките. Разбъркваме и оставяме оризът да абсорбира 1/2 от нея. Процесът се повтаря още три пъти, като прибавяме по 250 мл. гореща вода. Със втората порция гореща вода добавяме и манатарките.
- Изчакваме ориза да поеме 1/2 от последната добавена вода и опитваме. Ако оризът не е “Ал денте” /т.е сварен до крехкост, но все още лепне по зъбите/, или вие го обичате изцяло сварен, продължаваме добавянето на малки порции гореща вода и опитваме. Когато достигнем желаната крехкост на ориза, изключваме котлона добавяме черен пипер, настъргания пармезан или кашкавал, маслото, разбъркваме и захлупваме с капак за около 10 минути.
7. Сервираме топло и поръсено с пармезан или кашкавал.
Нека Ви е ДРЪНЧ!