Ястия без месо

Ризото със сушени манатарки

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 4 порции:

  • Ориз “Арборио” или “Карнароли” – 250 гр.
  • Сушени манатарки – 15 гр.
  • Лук средна глава – 1 бр.
  • Чесън – 2 скилидки
  • Пармезан – 50 гр. или Кашакавал 100 гр.
  • Масло – 30 гр.
  • Зехтин
  • Бяло вино – 150 мл.
  • Гореща вода – 1200 мл.
  • Сол
  • Черен пипер

Начин на приготвяне:

За Ризото се използват определени видове ориз. Това са “Арборио” и “Карнароли”. Те имат високо съдържание на нишесте, което отделят по време на топлинната обработка и това придава кремообразност на ястието. Оризът от тези сортове не се мие преди обработка.

Разбъркването на ризотото трябва да е само при прибавянето на течност и преди следващата порция течност. През другото време просто разклащаме тигана. Ако го бъркаме често, оризът много бързо ще отдели нишестето си.

  1. Накисваме сушените манатарки с 250 мл. гореща вода.
  2. Нарязваме на ситно лука и чесъна.
  3. В дълбок тиган загряваме зехтин на умерен огън и добавяме лука. Готвим до омекване.
  4. Слагаме чесъна и ориза и разбъркваме добре, да покрием всяко зрънце ориз с мазнина.
  5. Изсипваме бялото вино и разбъркваме. Оставяме алкохола да се изпари, като само разклащаме тигана. Когато оризът почти е усвоил бялото вино, овкусяваме със сол и добавяме прецедената вода в която са киснали манатарките. Разбъркваме и оставяме оризът да абсорбира 1/2 от нея. Процесът се повтаря още три пъти, като прибавяме по 250 мл. гореща вода. Със втората порция гореща вода добавяме и манатарките.
  6. Изчакваме ориза да поеме 1/2 от последната добавена вода и опитваме. Ако оризът не е “Ал денте” /т.е сварен до крехкост, но все още лепне по зъбите/, или вие го обичате изцяло сварен, продължаваме добавянето на малки порции гореща вода и опитваме. Когато достигнем желаната крехкост на ориза, изключваме котлона добавяме черен пипер, настъргания пармезан или кашкавал, маслото, разбъркваме и захлупваме с капак за около 10 минути.

7. Сервираме топло и поръсено с пармезан или кашкавал.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment