Тестени

Ръчен бял хляб

Антоанета Иванова

Необходими продукти:

  • Брашно – 500 гр.
  • Хладка вода – 300 мл.
  • Мая – 1/2 кубче прясна или 10 гр. суха
  • Захар – 1 с.л.
  • Сол – 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

  1. В купичка слагаме маята и захарта, и ги заливаме с хладката вода. Аз винаги го правя, без значение с каква мая работя. Разбъркваме добре и оставяме маята да се активира.

2. В голяма купа смесваме брашното със солта. Правим кладенче в което изсипваме активираната мая.

3. Разбъркваме докато течността поеме брашното. Вадим тестото на набрашнен плот и измесваме докато стане гладко и еластично.

4. Връщаме тестото в купата, която своевременно сме намазнили, покриваме купата със стреч фолио, завиваме я и оставяме на топло да втасва. Продължителноста на втасването зависи от околната температура.

5. Когато тестото удвои обема си, го изваждаме и събираме на топка, като прихлупваме краищата към центъра. Оформяме според съда в който ще го печем.

6. Набрашняваме или намазваме с олио добре съда за печене, поставяме вътре оформения хляб и с ножица правим 3 резки на повърхността / така при печенето има откъде да се изпари влагата/. Покриваме със стреч фолио и завиваме за повторно втасване.

7. Печем в предврително загрята фурна, 20 минути на 220 градуса на долен и горен реотан без вентилатор. След това намаляме температурата на 180 градуса и продължаваме печенето още 20 минути.

8. Готовия хляб оставяме с формата за 5-10 минути, след което изваждаме да изстива върху решетка.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment