Праз с ориз
Необходими продукти за 6 порции:
- Праз изчистен – 700 гр.
- Ориз – 130 гр.
- Доматен сок – 100 мл.
- Чесън – 2 скилидки
- Зеленчуков бульон – 400 мл
- Олио
- Сол
- Черен пипер
- Мащерка
Начин на приготвяне:
- Нарязваме на по едро праза, а чесъна настъргваме или минаваме през преса.
2. В тиган със загрято олио слагаме праза и чесъна и покриваме с капак, за да задушим продуктите.
3. Когато праза леко омекне, добавяме ориза и доматения сок и изчакваме водата от доматите да се изпари.
4. Наливаме 1/3 от зеленчуковия бульон при праза и ориза, и бъркаме докато ориза поеме течността.
5. Прехвърляме ястието в тавичка, овкусяваме със сол, черен пипер, мащерка и заливаме с останалия бульон.
6. Вкарваме ястието в предварително загрята фурна, на 180 градуса с вентилатор за около 30-35 минути или докато оризът поеме 3/4 от течността.
7. След изтичане на времето изваждаме тавичката, покриваме я с кърпа и оставяме да почива.
8. Сервираме и се наслаждаваме.
Нека Ви е ДРЪНЧ!