Цариградски кюфтенца
Необходими продукти за 6 порции:
За кюфтенцата:
- Кайма – 1/2 кг.
- Лук – 1 малка глава
- Яйце – 1 бр.
- Филия хляб – 2 бр.
- Сол, черен пипер, чубрица
- Олио за пърженето
- Масло
- Червен пипер
За картофеното пюре:
- Картофи – 1.200 кг.
- Прясно мляко – 300 мл.
- Масло – 50 гр.
- Сол
- Черен пипер
- Лимонов сок – 1 ч.л.
Начин на приготвяне:
- Накисваме хляба в студена вода.
- Омесваме каймата с нарязания на много ситно лук / по желание може да се настърже /, яйцето, изстискания и натрошен хляб, сол / ако в каймата няма /, черен пипер и чубрица. Прибираме в хладилника да почива.
3. Докато каймата почива приготвяме картофеното пюре. Обелваме картофите, нарязваме ги на ситно, заливаме с вода и ги слагаме на котлона да се варят. Варим до готовност.
4. Загряваме млякото.
5. В купа започваме да прехвърляме от горещите картофи и да мачкаме. Периодично прибавяме по малко от горещото мляко. Когато сме намачкали половината картофи, добавяме нарязаното на ситни кубчета масло и продължаваме с другите картофи и млякото. Трябва да получим гладко и пухкаво пюре. Ако млякото не ви стигне и пюрето остане стегнато, продължете мачкането като добавяте по малко от горещата вода, в която са варени картофите. Овкусяваме със сол, черен пипер и лимонов сок.
6. С мокри ръце оформяме кюфтенца с диаметър около 2.5 см.
7. Пържим в голямо количество олио, като обръщаме кюфтенцата само с разтръскаване на тигана. Готовите кюфтенца изваждаме в/у домакинска хартия.
8. Сервираме кюфтенцата върху канапе от картофено пюре, поляти със запържен във масло червен пипер.
Нека Ви е ДРЪНЧ!