ястия с месо

Цариградски кюфтенца

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 6 порции:

За кюфтенцата:

  • Кайма – 1/2 кг.
  • Лук – 1 малка глава
  • Яйце – 1 бр.
  • Филия хляб – 2 бр.
  • Сол, черен пипер, чубрица
  • Олио за пърженето
  • Масло
  • Червен пипер

За картофеното пюре:

  • Картофи – 1.200 кг.
  • Прясно мляко – 300 мл.
  • Масло – 50 гр.
  • Сол
  • Черен пипер
  • Лимонов сок – 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

  1. Накисваме хляба в студена вода.
  2. Омесваме каймата с нарязания на много ситно лук / по желание може да се настърже /, яйцето, изстискания и натрошен хляб, сол / ако в каймата няма /, черен пипер и чубрица. Прибираме в хладилника да почива.

3. Докато каймата почива приготвяме картофеното пюре. Обелваме картофите, нарязваме ги на ситно, заливаме с вода и ги слагаме на котлона да се варят. Варим до готовност.

4. Загряваме млякото.

5. В купа започваме да прехвърляме от горещите картофи и да мачкаме. Периодично прибавяме по малко от горещото мляко. Когато сме намачкали половината картофи, добавяме нарязаното на ситни кубчета масло и продължаваме с другите картофи и млякото. Трябва да получим гладко и пухкаво пюре. Ако млякото не ви стигне и пюрето остане стегнато, продължете мачкането като добавяте по малко от горещата вода, в която са варени картофите. Овкусяваме със сол, черен пипер и лимонов сок.

6. С мокри ръце оформяме кюфтенца с диаметър около 2.5 см.

7. Пържим в голямо количество олио, като обръщаме кюфтенцата само с разтръскаване на тигана. Готовите кюфтенца изваждаме в/у домакинска хартия.

8. Сервираме кюфтенцата върху канапе от картофено пюре, поляти със запържен във масло червен пипер.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment