Бабиното телешко варено
Необходими продукти за 6 порции:
- Телешко месо – 1 кг
- Телешки кокал тръбен – 1 парче около 20 см
- Картофи средни – 4 бр.
- Лук – 2 средни глави
- Морков – 4 бр.
- Червена чушка – 2 бр.
- Домат голям обелен – 1 бр.
- Целина глава – 1 малко парченце /колкото кибритена кутия, казваше баба/
- Целина листа за поръсване
- Сол
- Черен пипер на зърна
- Дафинов лист – 2 бр.
- Оцет
- Олио
- Масло
Начин на приготвяне:
- Поставяме в тенджера телешкото месо /нарязано на големи кубчета/ и кокала, които преди това сме измили добре. Заливаме с 2 л. вода и поставяме на котлона.
- Когато заври, намаляваме котлона, добавяме малко оцет и отпенваме бульона. Оставяме да ври на тих огън, като продължаваме да отпенваме, ако има нужда.
- През това време си нарязваме продуктите на кубчета. Домата и целината са на ситни кубчета, а другите продукти на средно едри.
- Когато месото е полуготово отстраняваме кокала и добавяме в тенджерата нарязаните продукти, солта, черния пипер, дафиновия лист и малко олио. Ако е необходимо доливаме още вода.
5. Оставяме да ври на тих огън до пълното сваряване на продуктите. Когато изключим котлона добавяме към вареното една голяма бучка масло.
6. Сервираме поръсено с нарязани на ситно листа целина / това е по желание, аз предпочитам без 🙂
Нека Ви е ДРЪНЧ!