Супи

Бабиното телешко варено

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 6 порции:

  • Телешко месо – 1 кг
  • Телешки кокал тръбен – 1 парче около 20 см
  • Картофи средни – 4 бр.
  • Лук – 2 средни глави
  • Морков – 4 бр.
  • Червена чушка – 2 бр.
  • Домат голям обелен – 1 бр.
  • Целина глава – 1 малко парченце /колкото кибритена кутия, казваше баба/
  • Целина листа за поръсване
  • Сол
  • Черен пипер на зърна
  • Дафинов лист – 2 бр.
  • Оцет
  • Олио
  • Масло

Начин на приготвяне:

  1. Поставяме в тенджера телешкото месо /нарязано на големи кубчета/ и кокала, които преди това сме измили добре. Заливаме с 2 л. вода и поставяме на котлона.
  2. Когато заври, намаляваме котлона, добавяме малко оцет и отпенваме бульона. Оставяме да ври на тих огън, като продължаваме да отпенваме, ако има нужда.
  3. През това време си нарязваме продуктите на кубчета. Домата и целината са на ситни кубчета, а другите продукти на средно едри.
  4. Когато месото е полуготово отстраняваме кокала и добавяме в тенджерата нарязаните продукти, солта, черния пипер, дафиновия лист и малко олио. Ако е необходимо доливаме още вода.

5. Оставяме да ври на тих огън до пълното сваряване на продуктите. Когато изключим котлона добавяме към вареното една голяма бучка масло.

6. Сервираме поръсено с нарязани на ситно листа целина / това е по желание, аз предпочитам без 🙂

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment