ястия с месо

Свински джоланчета в гювеч

Яна Стоянова

Необходими продукти:

  • Джоланчета с кокал – 2 бр.
  • Картофи – 4 средно големи
  • Чушки зелени – 2 бр.
  • Чушки червени – 2 бр.
  • Моркови – 2-3 бр.
  • Лук – 2 големи глави
  • Чесън – 4-5 скилидки
  • Масло – 70 – 80 гр.
  • Домат – 1 бр. или 4-5 с.л. доматено пюре
  • Сол
  • Черен пипер
  • Магданоз
  • Чубрица

Начин на приготвяне:

  1. Джоланчетата се мариноват от предната вечер. В случая са натрити със сол, черен пипер, червен пипер и се оставят във бяло вино и малко олио. Така могат да престоят няколко часа, но по добре е цяла нощ.
  2. Всички зеленчуци се нарязват на едро.
  3. Джоланчетата се запечатват от всички страни в малко мазнина.
  4. Всички продукти без домата се изсипват в гювеча. Добавя се маслото, нарязано на едри кубчета. Добавя се и 1 ч.ч. вода. Слага се в студена фурна. Първоначално се включва на 250 градуса до завиране. След като заври, фурната се намалява на 160 градуса на горен и долен реотан и се пече поне 2.5 часа.
  5. След това гювечът се изважда от фурната, добавя се настъргания домат или доматеното пюре, разбърква се и се връща във фурната за още 15 минути под капак.
  6. След изтичането на 15-те минути, се маха капака на гювеча, за да може джоланчетата да се запекат добре.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment