
Торта Елмо
Необходими продукти:
- Бяло брашно – 2.5 ч.ч. (263 гр.)
- Бакпулвер – 2 ч.л.
- Сода за хляб – 1/2 ч.л.
- Сол – 1 ч.л.
- Масло (неподсолено) – 3/4 ч.ч. (170 гр.) на стайна температура
- Кристална захар – 350 гр
- Белтък от яйце, размер L- 5бр. на стайна температура
- Готварска сметана – 120 гр. на стайна температура
- Ванилов екстракт – 1 ч.л.
- Пълномаслено мляко – 240 мл, на стайна температура
За очите и носа на Елмо:
- Бял сладкарски шоколад – 220 гр.
- Олио – 1/2 ч.л.
За ваниловия маслен крем:
- Неподсолено масло – 345 гр., на стайна температура
- Пудра захар – 750 гр
- Пълномаслено мляко или сладкарка сметана – 80 мл
- Ванилов екстракт – 2 ч.л.
- Сол – 1/8 ч.л.
- Сладкарска боя – червена,черна и оранжева (използвайте гел боя)
Начин на приготвяне:
- Смесете брашното, бакпулвера, загасената сода и солта и оставете настрани.
- В друга купа смесете маслото и захарта и бийте с миксер на висока степен до получаване на кремообразна смес (за около 2 минути). Добавете белтъците, сметаната и ванилията. Отново разбийте смиксер на високи обороти за около 2минути. След това добавете сухата смес и отново разбийте с миксера, като го включите на ниски обороти и на тънка струйка добавяте млякото. Използвайте миксера до получаване на хомогенна смес, не прекалявайте с бъркането. След като спрете с миксера, използвайки силиконова шпатула да проверите сместа за бучки.
- Разделете сместа на две равни части. Изпечете ги в предварително загрята на 175 градуса фурна във форма с размер 24 см. Проверявайте с клечка за зъби дали блатовете са се изпкели. Ако по клечката не остава нищо, значи са готови.
- Оставете блатовете настрани. Трябва да се охладят напълно, за да може да продължите с декорацията на тортата.
- За да направите крема, първо вземете голяма купа и в нея сложете мекото масло. Разбийте го с миксер за около 2 минути, докато стане с консистенция на крем. Добавете пудрата захар, млякото или сметаната, ваниловия екстракт и солта като през това държите миксера на ниска степен. След това пуснете миксера на високи обороти и разбивайте за поне 3 пълни минути. Опитайте. Добавете щипка сол, ако е прекалено сладко. Кремът трябва да бъде с плътна консистенция.
- Оцветяване на крема. Преместете 1 ч.ч. и 2 с.л. от крема в купа. Тази част ще остане бяла и ще се използва по късно за очите и носа на Елмо. Поставете 1/3 ч.ч. от крема в малка купа, добавете 3 капки черна гел боя, докато цвета стане тъмносив. Имайте предвид, че с времето боята става по-тъмна. Оцветете остатъка от крема с 4-5 големи капки от червената гел боя, добавяйте докато цвета Ви хареса.
- Изравняване на блатовете. Вземете голям нож за хляб и изрежете наддигнатите части на блатовете, така че да се получи плоска повърхност. Излишните части оставете настрани, защото ще ни трябват по-късно. Поставете първия блат в подноса за торта. Намажете с една ч.ч.от крема и отгоре поставете втория блат, който намазваме с тънък пласт от червеният крем отгоре и отстрани. Използвайте силиконова шпатула, за да Ви е по-лесно. Охладете тортата, непокрита за поне 30 мин. в хладилник.
- Оформете очите и носа на Елмо. Остатъците от изрязаните блатове направете на трохи. Към тях добавете 1 ч.л. от белия крем. Ако сместа е суха, добавете още, така че с нея да може да оформите фигура. Трябва да направите 2-те очи и носа на Елмо. Очите трябва да бъдат 2 топчета с диаметър около 5 см., а носа да е с форма на яйце и дължина около 6 см. Постарайте се да са максимално гладки. Поставете ги в/у хартия за печене и охладете за поне 30 мин. в хладилник.
- Направете козината на Елмо. Първо покрийте с тънък слой черен крем половината торта. Използвайки силиконова шпатула направете слоя напълно гладък. Запазете остатъка от черния крем. С клечка за зъби маркирайте контура на устата на Елмо в черната половина. Този контур е ориентир за нанасяне на червената козина. Сложете червения крем в пош с показания накрайник и украсете цялата торта отгоре и отстрани / без устата /

10. Разтопете белия шоколад и олиото на водна баня . Бъркайте докато съставките се смесят напълно. Поставете едното око в белия шоколад обърнете го с помоща на вилица и го върнете в/у хартията за печене. Повторете същото с другото око. След което добавете 1 капка оранжева гел боя в разтопения шоколад и потопете носа на Елмо, както направихте с очите. Охладете носа и очите до втвърдяване на шоколада.
11. След като шоколада се е втвърдил поставете малко от черния крем в поша и оформете зениците на Елмо.
12. Оставете тортата в хладилник да стегне, след това консумирайте с удоволствие.
Нека Ви е ДРЪНЧ!