Елмо
Десерти

Торта Елмо

Яна Стоянова

Необходими продукти:

 • Бяло брашно – 2.5 ч.ч. (263 гр.)
 • Бакпулвер – 2 ч.л.
 • Сода за хляб – 1/2 ч.л.
 • Сол – 1 ч.л.
 • Масло (неподсолено) – 3/4 ч.ч. (170 гр.) на стайна температура
 • Кристална захар – 350 гр
 • Белтък от яйце, размер L- 5бр. на стайна температура
 • Готварска сметана – 120 гр. на стайна температура
 • Ванилов екстракт – 1 ч.л.
 • Пълномаслено мляко – 240 мл, на стайна температура

За очите и носа на Елмо:

 • Бял сладкарски шоколад – 220 гр.
 • Олио – 1/2 ч.л.

За ваниловия маслен крем:

 • Неподсолено масло – 345 гр., на стайна температура
 • Пудра захар – 750 гр
 • Пълномаслено мляко или сладкарка сметана – 80 мл
 • Ванилов екстракт – 2 ч.л.
 • Сол – 1/8 ч.л.
 • Сладкарска боя – червена,черна и оранжева (използвайте гел боя)

Начин на приготвяне:

 1. Смесете брашното, бакпулвера, загасената сода и солта и оставете настрани.
 2. В друга купа смесете маслото и захарта и бийте с миксер на висока степен до получаване на кремообразна смес (за около 2 минути). Добавете белтъците, сметаната и ванилията. Отново разбийте смиксер на високи обороти за около 2минути. След това добавете сухата смес и отново разбийте с миксера, като го включите на ниски обороти и на тънка струйка добавяте млякото. Използвайте миксера до получаване на хомогенна смес, не прекалявайте с бъркането. След като спрете с миксера, използвайки силиконова шпатула да проверите сместа за бучки.
 3. Разделете сместа на две равни части. Изпечете ги в предварително загрята на 175 градуса фурна във форма с размер 24 см. Проверявайте с клечка за зъби дали блатовете са се изпкели. Ако по клечката не остава нищо, значи са готови.
 4. Оставете блатовете настрани. Трябва да се охладят напълно, за да може да продължите с декорацията на тортата.
 5. За да направите крема, първо вземете голяма купа и в нея сложете мекото масло. Разбийте го с миксер за около 2 минути, докато стане с консистенция на крем. Добавете пудрата захар, млякото или сметаната, ваниловия екстракт и солта като през това държите миксера на ниска степен. След това пуснете миксера на високи обороти и разбивайте за поне 3 пълни минути. Опитайте. Добавете щипка сол, ако е прекалено сладко. Кремът трябва да бъде с плътна консистенция.
 6. Оцветяване на крема. Преместете 1 ч.ч. и 2 с.л. от крема в купа. Тази част ще остане бяла и ще се използва по късно за очите и носа на Елмо. Поставете 1/3 ч.ч. от крема в малка купа, добавете 3 капки черна гел боя, докато цвета стане тъмносив. Имайте предвид, че с времето боята става по-тъмна. Оцветете остатъка от крема с 4-5 големи капки от червената гел боя, добавяйте докато цвета Ви хареса.
 7. Изравняване на блатовете. Вземете голям нож за хляб и изрежете наддигнатите части на блатовете, така че да се получи плоска повърхност. Излишните части оставете настрани, защото ще ни трябват по-късно. Поставете първия блат в подноса за торта. Намажете с една ч.ч.от крема и отгоре поставете втория блат, който намазваме с тънък пласт от червеният крем отгоре и отстрани. Използвайте силиконова шпатула, за да Ви е по-лесно. Охладете тортата, непокрита за поне 30 мин. в хладилник.
 8. Оформете очите и носа на Елмо. Остатъците от изрязаните блатове направете на трохи. Към тях добавете 1 ч.л. от белия крем. Ако сместа е суха, добавете още, така че с нея да може да оформите фигура. Трябва да направите 2-те очи и носа на Елмо. Очите трябва да бъдат 2 топчета с диаметър около 5 см., а носа да е с форма на яйце и дължина около 6 см. Постарайте се да са максимално гладки. Поставете ги в/у хартия за печене и охладете за поне 30 мин. в хладилник.
 9. Направете козината на Елмо. Първо покрийте с тънък слой черен крем половината торта. Използвайки силиконова шпатула направете слоя напълно гладък. Запазете остатъка от черния крем. С клечка за зъби маркирайте контура на устата на Елмо в черната половина. Този контур е ориентир за нанасяне на червената козина. Сложете червения крем в пош с показания накрайник и украсете цялата торта отгоре и отстрани / без устата /

10. Разтопете белия шоколад и олиото на водна баня . Бъркайте докато съставките се смесят напълно. Поставете едното око в белия шоколад обърнете го с помоща на вилица и го върнете в/у хартията за печене. Повторете същото с другото око. След което добавете 1 капка оранжева гел боя в разтопения шоколад и потопете носа на Елмо, както направихте с очите. Охладете носа и очите до втвърдяване на шоколада.

11. След като шоколада се е втвърдил поставете малко от черния крем в поша и оформете зениците на Елмо.

12. Оставете тортата в хладилник да стегне, след това консумирайте с удоволствие.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment