Десерта на императора “Кайзершмарн”
Необходими продукти за 4-5 порции:
За палачинките:
- Брашно – 200 гр.
- Яйца – 4 бр.
- Прясно мляко – 400 мл.
- Ванилия – 2 бр.
- Захар – 70 гр.
- Олио
- Щипка сол
За карамеления сос:
- Захар – 1 к.ч.
- Готварска сметана мин. 20% масленост – 200 мл.
- Бучка масло
- Щипка сол
Начин на приготвяне:
Първо приготвяме карамеления сос, като в касерола или тенджерка поставяме захарта и започваме да я нагряваме. Своевременно загряваме в друг съд готварската сметана. След като захарта се карамелизира добавяме бучка масло и разбъркваме с телена бъркалка. Махаме карамела от котлона и при непрекъснато бъркане добавяме горещата сметана / внимавайте има пара и може да ви опръска горещ карамел/. Връщаме на котлона , докато сместа се хомогенизира и сгъсти съвсем леко. След изстиване, ще се сгъсти още малко.
Ако карамеления сос Ви е повече, може да го съхранявате в буркан в хладилника.
След това приготвяме палачинките:
- Разделяме белтъците и жълтъците.
- В купа разбиваме жълтъците със захарта.
- Към разбитите жълтъци при непрекъснато бъркане добавяме прясното мляко, ванилията, олиото и на няколко пъти брашното. Трябва да получим гладка смес.
- Белтъците с щипка сол разбиваме на гъст сняг.
- Добавяме по малко белтъци към другата смес и разбъркваме с шпатула, докато сместа поеме всички белтъци.
- В загрят палачинков тиган слагаме 1/3 от сместа и изпичаме дебела палачинка.
- Готовата палачинка разкъсваме на едри парчета с две вилици или режем на четвъртини / в случая аз я нарязах на четвъртини/
- Поднася се полята с карамелен сос и топка сладолед. По желание може да я поръсите и с пудра захар или да добавите пресни плодове.
Нека ви е ДРЪНЧ!