Десерти

Десерта на императора “Кайзершмарн”

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 4-5 порции:

За палачинките:

  • Брашно – 200 гр.
  • Яйца – 4 бр.
  • Прясно мляко – 400 мл.
  • Ванилия – 2 бр.
  • Захар – 70 гр.
  • Олио
  • Щипка сол

За карамеления сос:

  • Захар – 1 к.ч.
  • Готварска сметана мин. 20% масленост – 200 мл.
  • Бучка масло
  • Щипка сол

Начин на приготвяне:

Първо приготвяме карамеления сос, като в касерола или тенджерка поставяме захарта и започваме да я нагряваме. Своевременно загряваме в друг съд готварската сметана. След като захарта се карамелизира добавяме бучка масло и разбъркваме с телена бъркалка. Махаме карамела от котлона и при непрекъснато бъркане добавяме горещата сметана / внимавайте има пара и може да ви опръска горещ карамел/. Връщаме на котлона , докато сместа се хомогенизира и сгъсти съвсем леко. След изстиване, ще се сгъсти още малко.

Ако карамеления сос Ви е повече, може да го съхранявате в буркан в хладилника.

След това приготвяме палачинките:

  1. Разделяме белтъците и жълтъците.
  2. В купа разбиваме жълтъците със захарта.
  3. Към разбитите жълтъци при непрекъснато бъркане добавяме прясното мляко, ванилията, олиото и на няколко пъти брашното. Трябва да получим гладка смес.
  4. Белтъците с щипка сол разбиваме на гъст сняг.
  5. Добавяме по малко белтъци към другата смес и разбъркваме с шпатула, докато сместа поеме всички белтъци.
  6. В загрят палачинков тиган слагаме 1/3 от сместа и изпичаме дебела палачинка.
  7. Готовата палачинка разкъсваме на едри парчета с две вилици или режем на четвъртини / в случая аз я нарязах на четвъртини/
  8. Поднася се полята с карамелен сос и топка сладолед. По желание може да я поръсите и с пудра захар или да добавите пресни плодове.

Нека ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment