френска селска торта
Десерти

Френска селска торта

Яна Стоянова

Необходими продукти:

За блатовете:

  • Яйце – 1 бр.
  • Кристална захар – 150 г.
  • Прясно мляко – 200 мл.’
  • Мед – 2 с.л.
  • Сода – 2 ч.л.
  • Масло – 50 гр.
  • Брашно – 400 гр.

За крема:

  • Маскарпоне или заквасена сметана – 1,2 кг
  • Захар 1/2 ч.ч.
  • Лимонов сок 2 с.л.
  • Сладкарска сметана 100 мл, разбита заедно със захарта (ако използлвате маскарпоне, а не заквасена сметана)
  • Ванилия – 2 пак.
  • Орехи – 200 гр.
  • Сладко от боровинки по желание

Начин на приготвяне:

  1. Всички продукти за блатовете, без брашното се поставят в тенджера. Използвайте по-голяма тенджера, тък като сместа ще увеличи обема си няколко пъти. Тенджерата се слага на котлона на средна степен като се бърка непрекъснато с телена бъркалка. Вари се за около 15 минути или докато сместа придобие карамелен цвят.
  2. Сваля се от котлона. Добавя се брашното и отново се бърка непрекъснато до получаване на гладка консистенция. Оставя се да поизстине малко и се омесва на ръка. Ако имате планетарен миксер, използвайте приставката за тесто, става най-лесно.
  3. Тестото се разделя на 7 равни топки. Използвайте за целта кухненска везна.
  4. Топчетата се точат на кръг, за да станат тънки и да покрият дъното на ринга за печене, който използвате. В случая сме използвали ринг 24 см. Дебелината на кората е 2 – 3 мм. Ако при точенето, тестото Ви лепне използвайте за поръсване царевично или пшенично нишесте. За да го оформите правилно, отново използвайте ринг. Ние използваме ринг 26 см, защото при печенето тестото се свива.
  5. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор или на 160 градуса с вентилатор за 5 -7 минути върху хартия за печене. При нужда страните на блатовете се изрязват с нож, за да станат равни.
  6. За крема съществуват различни варианти. Ако използвате заквасена сметана я разбивате със захрта с мискер и кремът е готов. Ако използвате маскарпоне, първо разбивате сладкарската сметана със захарта, след това към тях добавяте останалите дродукти без орехите и сладкото и разбивате добре.
  7. Тортата се подрежда по следния начин: блат – крем – по желание сладко – поръсване със ситно смлени орехи и това се повтаря за всички седем блата.
  8. Отгоре тортата се омазва с крем и се облепва със ситно смлените орехи.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment