Спаначено руло
Студени предястия

Спаначено руло с пушена сьомга

Яна Стоянова

Необходими продукти:

Замразен спанак 400 гр или пресен спанак 500 гр

Яйца – 4 бр, размер L

Крема сирене 1 пак.

Брашно 2 с.л.

Зехтин 2 с.л.

Чесън 2 скилидки

Сол, пипиер, копър – на вкус

За плънката:

Пушена сьомга 200 гр.

Сирене котидж 400 гр

Магданоз, копър на вкус

Пресен лук

Начин на приготвяне:

  1. Ако използвате пресен спанак, нарязва се на ситно и се поставя в силно нагорещена мазнина, докато омекне. Ако има нужда се отцежда излишната вода.
  2. Ако изпозвате замразен спанак се оставя да се размрази и след това се изстисква максимално.
  3. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци в две отделни купи.
  4. Спанакът се смесва с мекото крема сирене, брашното, солта, пипера, жълтъците и копъра.
  5. Белтъците се разбиват на сняг. Добавят се към спаначената смес като се разбъркват внимателно с шпатула.
  6. Тестото се разпределя равномерно в предварително намазнена тава, постлана с хартия за печене.
  7. Пече се на предварително загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор за 10 – 15 минути. След това блатът се изважда и се оставя да се охлади.
  8. Продуктите за плънката без сьомгата се пасират. Охладеният блат се намазва със сместа по дължина до 2/3 и отгоре се разпределя рибата.
  9. Навива се на стегнато руло.
  10. Оставя се в хладилник за поне 30 минути, увито в хартията от печенето.
  11. Нарязва се и се поднася с походящ сос.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment