Родопски пататник с кори
Необходими продукти:
За корите:
- Брашно – 1 ч.ч.
- Сол 1 – ч.л.
- Оцет – 1 с.л.
- Хладка вода, колкото поеме.
За плънката:
- Картофи – 4-5 средно големи
- Лук – 1 голяма глава
- Джоджен – 1 с.л.
- Сол, черен пипер на вкус
- Яйца – 3 броя
- Сирене – около 100 грама.
- Олио
- Масло
Начин на приготвяне:
- Брашното се смесва със солта и оцета. Прави се кладенче, в което постепенно се добавя хладка вода. Замесва се средно твърдо тесто. Измесва се добре. Оставя се да отпочине, поръсено с брашно или завито в кърпа за около десет минути.
- Докато тестото почива, се приготвя плънката. Картофите се обелват и заедно с лука се настъргват на едро ренде. Добавят се яйцата, подправките, малко олио и натрошеното сирене, и се разбърква.
- Тестото се разделя на две топчета, едно малко по-голямо и едно по-малко.
- Първо се разточва по-голямото топче като кората трябва да бъде с диамтър по-голям от този на тавата.
- По възможност се използва алуминиева тава. Ние използваме тава с диамтър 35 см. Тавата се намазнява обилно с олио и се поставя разточената кора.
- Върху кората се поставя плънката. Разпределя се равномерно и се покрива с втората разточена кора от по-малкото топче. Отгоре се захлупва с висящите от тавата краища на долната кора.
7. Пече се в предварително загрята на 250 градуса фурна на долен реотан. Тавата се слага на дъното на фурната върху решетка. Ако фурната няма самостоятелно нагряване от долен реотан, тогава тавата се завива с алуминиево фолио, за да не се изпича отгоре. Периодично се проверява като повдигаме с нож и когато долната кора е изпечена пататникът се изважда от тавата, върху дървена дъска или дъното на друга тава. Отново намазняваме тавата и пататникът се връща в нея с неизпечения край надолу. Отгоре се нарязват кубчета масло и тавата се връща във фурната. Пече се отново на долен реотан до изпичане и на втората страна.
Нека Ви е ДРЪНЧ!