Тестени

Пита ДобЧе

Антоанета Иванова

Необходими продукти:

  • Бяло брашно – 800 гр.
  • Яйца – 4 бр.
  • Прясно мялко – 1 ч.ч.
  • Прясна мая – 1 кубче. или суха мая за съответното количество бращно (пише на пакетчето)
  • Сол – 1 с.л.
  • Захар – 1 с.л.
  • Олио – 5 с.л.
  • Масло
  • Сирене и чубрица по желание

Начин на приготвяне:

  1. Маята се размива с хладкото мялко и захарта и се оставя да набъбне.
  2. Брашното се смесва със солта и се оформя кладенче. В кладенчето се изсипват набъбналата мая, разбитите яйца и олиото.
  3. Измесва се хубаво до меко и гладко тесто.
  4. Поставя се в намазнена купа. Купата се покрива с фолио и след това се покрива с кърпа. Оставя се на топло за 2 – 3 часа, докато удвои обема си.
  5. Втасалото тесто се измесва отново. Разделя се на няколко равни части.
  6. Оформянето е по желание. Най – лесно е да се разпредели на топчета, които се нареждат в тавата с малко пространство между тях, защото при втастването отново ще увеличи обема си. Може да си направите плитки, розички и т.н.
  7. Така подредената питка отново се оставя да втаса за около 30 минути на топло.
  8. След това питата се намазва с масло и се поставя във фурната.
  9. Пече се в предварително загрята на 170 – 180 градуса фурна на долен реотан за около 20 минути, след което на горен и долен реотан за още 20 минути. Това разбира се варира доста според фурната Ви. Ако нямате само долен реотан се пече на долен реотан с вентилатор през цялото време за около 40 минути.
  10. След като я извадите от фурната, питката се завива и се оставя да отпочине.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment