Пита ДобЧе
Необходими продукти:
- Бяло брашно – 800 гр.
- Яйца – 4 бр.
- Прясно мялко – 1 ч.ч.
- Прясна мая – 1 кубче. или суха мая за съответното количество бращно (пише на пакетчето)
- Сол – 1 с.л.
- Захар – 1 с.л.
- Олио – 5 с.л.
- Масло
- Сирене и чубрица по желание
Начин на приготвяне:
- Маята се размива с хладкото мялко и захарта и се оставя да набъбне.
- Брашното се смесва със солта и се оформя кладенче. В кладенчето се изсипват набъбналата мая, разбитите яйца и олиото.
- Измесва се хубаво до меко и гладко тесто.
- Поставя се в намазнена купа. Купата се покрива с фолио и след това се покрива с кърпа. Оставя се на топло за 2 – 3 часа, докато удвои обема си.
- Втасалото тесто се измесва отново. Разделя се на няколко равни части.
- Оформянето е по желание. Най – лесно е да се разпредели на топчета, които се нареждат в тавата с малко пространство между тях, защото при втастването отново ще увеличи обема си. Може да си направите плитки, розички и т.н.
- Така подредената питка отново се оставя да втаса за около 30 минути на топло.
- След това питата се намазва с масло и се поставя във фурната.
- Пече се в предварително загрята на 170 – 180 градуса фурна на долен реотан за около 20 минути, след което на горен и долен реотан за още 20 минути. Това разбира се варира доста според фурната Ви. Ако нямате само долен реотан се пече на долен реотан с вентилатор през цялото време за около 40 минути.
- След като я извадите от фурната, питката се завива и се оставя да отпочине.
Нека Ви е ДРЪНЧ!